iTunes vs. Google Play Music All Access

13-08-2014
artikel

Apple krijgt als pionier op het gebied van de verkoop van online muziek steeds meer concurrentie. Een van die marktpartijen is Google, die inmiddels wereldwijd Google Play Music aan het uitrollen is. De strategie die het bedrijf daarbij hanteert draait vooral om de cloud waarin deze muziektracks worden opgeslagen en een webapplicatie die toegang biedt tot de muziekcollectie. Daar zien we meteen het grote verschil met iTunes. Wil je op je Android apparaat of Windows Phone naar de muziek luisteren die in je iTunes bibliotheek staat, dan kun je dat letterlijk vergeten. In het geval van Google Play Music is toegang tot een webbrowser voldoende om te kunnen genieten van je favoriete klanken.

Streaming

Dat laatstgenoemde voordeel is echter ook weer een nadeel ten opzichte van iTunes. Omdat bij Google Play Music letterlijk al je muziek in de cloud is opgeslagen, moet je dus altijd een werkende internetverbinding hebben om je favoriete tracks te kunnen beluisteren. Bij iTunes is het daarentegen vanaf het begin mogelijk om de tracks die je in hun online winkel koopt te downloaden zodat je ze lokaal op je eigen computer(s) kunt afspelen ongeacht of je op dat moment een online verbinding hebt.

Een ander groot verschil tussen iTunes en Google Play Music is de mogelijkheid om muziek te kunnen streamen. In talloze Apple-forums wordt al vele jaren gespeculeerd dat het bedrijf met een dergelijke mogelijkheid gaat komen, maar tot op heden is die optie nog steeds niet beschikbaar. Google Music Play biedt de stream-mogelijkheid wel en kan daarmee tevens gezien worden als geduchte concurrent van diensten als Last FM en Spotify.

Betalen, maar zonder creditcard

Op het gebied van gebruikersgemak hebben beide spelers op de markt zo hun eigen voor en nadelen. Zo biedt Apple je de mogelijkheid om maximaal 25.000 songs op te slaan die je al eens eerder hebt aangeschaft. Die service kost je dan wel 25 Amerikaanse Dollars per jaar. De opslag via Google Play Music is tot 20.000 muziektracks echter helemaal gratis.

Komt het op betalen aan, dan zal iTunes bij veel Nederlanders als het gemakkelijkst worden beschouwd. Je kunt per slot van rekening alle producten en diensten in iTunes betalen met iDEAL. Om gebruik te kunnen maken van de muziekdienst van Google is het het meest praktisch om in het bezit te zijn van een credit card. Je kunt de verschillende producten en diensten van Google Play Music echter ook afrekenen door gebruik te maken van een Google Play gift card. Deze kaart is officieel nog niet in Nederland verkrijgbaar, maar is tegen een meerprijs bovenop de nominale waarde wel te koop bij een aantal Nederlandse webwinkels.

 • iTunes (Nederlands)
  Direct geleverd per email
  €10,00
 • iTunes (Nederlands)
  Direct geleverd per email
  €15,00
 •